Κατηγορίες




Newsletter
Συμπληρώστε το email σας για να λάβετε τις προσφορές μας
 

Εγκεφαλικό επεισόδιο

    Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μας επιτρέπει να μιλάμε, να κινούμαστε και να ελέγχουμε όλες τις σημαντικές σωματικές μας λειτουργίες. Τα εκατομμύρια των νευρικών κυπάρων στον εγκέφαλο λειτουργούν διαρκώς. Τα νευρικά κύτταρα μας απαιτούν τη διαρκή τροφοδότηση οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών για ενέργεια, μέσω του αίματος. Δεν μπορούν να παραμείνουν χωρίς παροχή αίματος παρά μόνον για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αλλιώς θα προκληθεί σοβαρή βλάβη. Οι δύο μεγαλύτερες αρτηρίες που οδηγούν στον εγκέφαλο είναι η αριστερή και η δεξιά καρωτίδα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ;

    Το εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται από αιφνίδια διακοπή της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ;

    Σε περίπτωση εγκεφαλικού επεισοδίου, διαταράσσεται αιφνίδια η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο.

Υπάρχουν δύο τύποι εγκεφαλικού επεισοδίου:

►    0 συνηθέστερος τύπος ονομάζεται ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο που καταλήγει στον εγκέφαλο αποφραχθεί ξαφνικά και σταματήσει η ροή του αίματος.

►    Ο δεύτερος τύπος ονομάζεται αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο υποστεί ρήξη, προκαλώντας αιμορραγία.

Το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται συνήθως από ένα τραυματισμό και ως εκ τούτου δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο όμως προκαλείται από απόφραξη αρτηριών, με τον ίδιο τρόπο που προκαλείται και το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

    Όταν γίνει αιφνιδίως απόφραξη μίας εκ των καρωτιδικών αρτηριών, τα κύπαρα του εγκεφάλου δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν πλέον και πεθαίνουν αν δεν αποκατασταθεί σύντομα η παροχή αίματος.Τα κύπαρα του εγκεφάλου είναι πολύ ευαίσθητα στην έλλειψη οξυγόνου. Αν γίνει απόφραξη μιας μεγάλης αρτηρίας, θα προκληθεί μεγαλύτερη βλάβη σε σύγκριση με μία μικρότερη αρτηρία.

      Απόφραξη μιας αρτηρίας προκαλείται συνήθως από ένα θρόμβο αίματος, θρόμβοι αίματος σχηματίζονται στις καρωτιδικές αρτηρίες λόγω ρήξης του σχηματισμού από τη συσσώρευση λιπιδίων (πλάκα) τα οποία επικάθονται     στα τοιχώματα της αρτηρίας. Η δημιουργία της πλάκας (μία διεργασία η οποία ονομάζεται αθηροσκλήρυνση) στενεύει την αρτηρία. Όταν ραγεί αυτή η πλάκα, σχηματίζεται θρόμβος αίματος πάνω από τη ρήξη, ο οποίος μπορεί να αποφράξει ολόκληρη την αρτηρία. Η διεργασία σχηματισμού ενός θρόμβου αίματος πάνω στην πλάκα ονομάζεται αθηροθρόμβωση.Η αθηροσκλήρυνση προκαλεί προοδευτική στένωση των αρτηριών, όπου η πλάκα επικάθεται στο αρτηριακό τοίχωμα. Η αθηροθρόμβωση συμβαίνει όταν ραγεί η πλάκα και σχηματιστούν θρόμβοι αίματος, οι οποίοι προκαλούν την αιφνίδια απόφραξη μιας αρτηρίας η οποία με τη σειρά της προκαλεί το εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ  ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΕΝΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ;

     Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη. Για να το επιτύχετε, πρέπει να είστε ενήμεροι για τους παράγοντες κινδύνου και να είστε σίγουροι ότι τους έχετε υπό έλεγχο. Επίσης, ο ιατρός σας έχει στη διάθεσή του, διάφορα φάρμακα και διαδικασίες, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να αποτρέψετε ένα πρώτο ή το επόμενο εγκεφαλικό επεισόδιο.Σε πολλές περιπτώσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει χωρίς προειδοποιητικές ενδείξεις. Όμως, μερικές φορές υπάρχουν προειδοποιητικά σημεία ότι έχει διαταραχθεί προσωρινά η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Οι ενδείξεις αυτές διαρκούν συνήθως για λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά, και ονομάζονται Παροδικό Ισχαιμικό Επεισόδιο ή ΠΙΕ.

 Η λίστα που ακολουθεί απαριθμεί τα συμπτώματα και τις προειδοποιητικές ενδείξεις ενός εγκεφαλικού επεισοδίου η ΠΙΕ:

►    Οπτικές Διαταραχές

       •  Βραχυπρόθεσμη τύφλωση ενός οφθαλμού  •   Διπλή όραση  •    θαμπή όραση

►    Εξασθένιση ισορροπίας:

       •Ζάλη με αστάθεια βαδίσματος•    Εξασθένιση ακοής

►    Νευρικές διαταραχές:

       •  Αιφνίδια εξασθένηση μυών στο μισό του σώματος ή το χέρι•    Μούδιασμα προσώπου, χεριών ή ποδιών

►    Διαταραχές ομιλίας και επικοινωνίας

       •Αιφνίδια αδυναμία ομιλίας •Ακατάληπτη εκφορά λόγου •Αδυναμία κατανόησης

Αυτά τα προειδοποιητικά συμπτώματα δεν είναι πάντοτε έντονα και μπορεί να εξαφανιστούν μετά από σύντομο χρονικό διάστημα (στην περίπτωση ενός παροδικού επεισοδίου). Εύκολα θα μπορούσε να τα εκλάβει κανείς ως προσωρινή αδυναμία. Κρύβουν, όμως, μία πραγματική απειλή εγκεφαλικού επεισοδίου.Ενημερώστε αμέσως τον ιατρό σας αν έχετε αυτές τις προειδοποιητικές ενδείξεις ή τα συμπτώματα για πρώτη φορα.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;

    Κάθε ξεχωριστός παράγοντας κινδύνου αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο συνδυασμός διαφόρων παραγόντων κινδύνου αυξάνει σε ακόμα πιο σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο.Οι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ίδιοι με εκείνους του εμφράγματος του μυοκαρδίου. Αν υποστείτε εγκεφαλικό επεισόδιο, κινδυνεύετε να υποστείτε και ένα έμφραγμα.Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες οι οποίοι δεν μπορούν να επηρεαστούν, όπως είναι η ηλικία, το φύλο (οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο) και το οικογενειακό ιστορικό. Πάντως, ορισμένοι παράγοντες κινδύνου μπορεί να μεταβάλλονται βάσει των επιλογών στον τρόπο ζωής.Με την ελάττωση των παραγόντων κίνδυνου μειώνεται και ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος μυοκαρδίου η άλλων αγγειακών νόσων.

Παρακάτω δίνεται μια λίστα των κυριότερων παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο:

► Η υψηλή  πίεση

► Το κάπνισμα

► Η υψηλή χοληστερόλη

► Το υπερβολικό βάρος

► Η ανθυγιεινή διατροφή

►Το άγχος

► Η έλλειψη άσκησης

► Ο διαβήτης

► Οι καρδιακές νόσοι

► Η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών

► Τα αντισυλληπτικά χάπια

Οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια και είναι υπέρβαρες ή υποφέρουν απο ημικρανίες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ;

    Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, μεταξύ των οποίων είναι και οι ακόλουθοι:

►    Να μην καπνίζετε

►    Να κάνετε υγιεινή διατροφή

►    Να γυμνάζεστε τακτικά

►    Να διατηρείτε το βάρος σας σε κανονικά επίπεδα

►    Να αποφεύγετε το άγχος

►    Να διατηρείτε χαμηλή τη χοληστερόλη σας

►    Να διατηρείτε χαμηλή την πίεσή σας

►    Να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών

Οι ασθενείς με διαβήτη είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούν τις παραπάνω συμβουλές και να παρακολουθούν τη γλυκόζη του αίματος τους τακτικά για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια πρέπει να μιλήσουν με τον ιατρό ή το γυναικολόγο τους για να διαπιστώσουν αν διατρέχουν κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

   Πέρα από τον περιορισμό των παραγόντων κινδύνου, φάρμακα χρησιμοποιούνται επίσης για να βοηθήσουν στην πρόληψη ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες φαρμάκων που χρησιμοποιούνται, ανάλογα με την κατάσταση σας:

Αντιαιμοπεταλιακά

   Τα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα δρούν στα αιμοπετάλια, που είναι ο τύπος κυττάρων που σχηματίζουν τους θρόμβους. Τα φάρμακα αυτά εμποδίζουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων και το σχηματισμό θρόμβων. Αυτό μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αντιπηκτικά

   Τα αντιπηκτικά εμποδίζουν το ήπαρ να δημιουργήσει ορισμένους παράγοντες, οι οποίοι είναι σημαντικοί στο σχηματισμό θρόμβων. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων κατά τρόπο διαφορετικό από εκείνον των αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ

   0 ιατρός σας μπορεί να υποδείξει χειρουργική επέμβαση σύμφωνα με την κατάστασή σας. Υπάρχουν 2 διαφορετικοί τύποι χειρουργικής επέμβασης: η καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή ή η καρωτιδική διαστολή.

Η καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή συνεπάγεται τη χειρουργική αφαίρεση της σχηματισμένης πλάκας ή/και των συσσωρεμένων θρόμβων στην καρωτίδα (η κύρια αρτηρία που οδηγεί στον εγκέφαλο) λόγω αθηροσκλήρυνσης ή/και αθηροθρόμβωσης.

Η καρωτιδική διαστολή απαιτεί το πέρασμα ενός σύρματος (καθετήρα) που φθάνει μέχρι τη στένωση της αρτηρίας. Το μπαλονάκι το οποίο βρίσκεται στο άκρο του καθετήρα φουσκώνεται στη συνέχεια και ωθεί προς τα πίσω την πλάκα ή το θρόμβο αίματος που προκάλεσε τη στένωση. Πραγματοποιείται διάνοιξη της αρτηρίας και το αίμα μπορεί πλέον να κυκλοφορεί κανονικά. Σε πολλές περιπτώσεις, χρησιμοποιείται ένα μικρό μεταλλικό αντικείμενο, το οποίο ονομάζεται στεντ και χρησιμοποιείται για να καταστεί βέβαιο ότι η αρτηρία θα παραμείνει ανοικτή. Το στεντ τοποθετείται γύρω από το μπαλονάκι έτσι ώστε όταν αυτό φουσκώσει να ανοίξει και το στεντ.

     Η επιλογή του καταλληλότερου για την κατάσταση σας τύπου χειρουργικής επέμβασης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.Ο ιατρός σας αξιολογεί όλες τις κατά περίπτωση εναλλακτικές επιλογές για να βρει εκείνη που κρίνει ως καλύτερη για την περίπτωση σας.

                                                                                                                                ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

    Το εγκεφαλικό επεισόδιο σίγουρα δεν είναι ευχάριστο. Υπάρχουν όμως απλοί και αποτελεσματικοί τρόποι για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου. Ακολουθώντας τη συμβουλή του ιατρού και μειώνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, είναι δυνατόν να διάγετε έναν υγιή βίο. 0 εγκέφαλος σας είναι ένα σημαντικό όργανο και αν φροντίζετε τον εγκέφαλο σας, τότε και ο εγκέφαλος σας θα σας φροντίζει για την υπόλοιπη ζωή σας.

Kαλάθι Αγορών


Βιταμίνες


Άρθρα




Προσφορές
Ο φαρμοκοποιος σας προτείνει
Η αισθητικος σας προτεινει:


      Πληροφορίες Αποστολής και Επιστροφών | Δήλωση Απορρήτου | Όροι Χρήσης